Dekkingsgraden eind 2015 verder gedaald

In het vierde kwartaal van 2015 zijn de dekkingsgraden van veel pensioenfondsen verder gedaald. Bij vier van de vijf grote bedrijfstakpensioenfondsen is dit percentage tot onder de 100 procent gedaald. Bij veel fondsen raakt indexatie, het aanpassen van pensioenuitkeringen en –opbouw aan de inflatie, hierdoor steeds verder uit beeld. Als de huidige neerwaartse trend doorzet dan komen pensioenverlagingen bij een aantal fondsen vanaf volgend jaar in zicht.

De belangrijkste oorzaak is de lage rekenrente die fondsen gebruiken bij het berekenen van hun verplichtingen. Deze rente bleef ondanks een tijdelijke lichte stijging in het vierde kwartaal van 2015 zorgwekkend laag. In de eerste weken van 2016 is de rente verder gedaald. De actuele dekkingsgraden zijn dan ook in de loop van januari weer verder naar beneden gegaan.

Het ABP en PFZW hebben inmiddels  te kennen gegeven dat ze mogelijk moeten gaan korten in 2017 als de rente blijft dalen.

Over Kim Brands-Rijlaarsdam

ing. Kim Brands-Rijlaarsdam Bec MPLA heeft bedrijfseconomie gestudeerd en is sinds 2007 werkzaam als pensioenspecialist. Bij Akkermans & Partners heeft zij haar Master in Pensions and Life Assurance behaald. Haar dagelijkse werk bestaat met name uit het adviseren van werkgevers op fiscaal, civiel-juridisch en verzekeringstechnisch gebied. Daarnaast schrijft zij artikelen voor Onderneming+Pensioen, OndernemingsRaad+Pensioen en Human Resource+Pensioen.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Kim Brands-Rijlaarsdam

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.