Dekkingsgraden in een paar maanden tijd fors gedaald

Pensioenfonds ABP en de metaalfondsen PME en PMT zijn in februari met hun actuele dekkingsgraden onder de kritische grens van 90% gekomen. Dat betekent dat als de fondsen er in het najaar niet beter voor staan, zij in 2017 de pensioenen moeten korten.

 

De belangrijkste oorzaak is de lage rekenrente die fondsen gebruiken bij het berekenen van hun verplichtingen. Deze rente bleef ondanks een tijdelijke lichte stijging in het vierde kwartaal van 2015 zorgwekkend laag. In januari en februari van 2016 is de rente verder gedaald.

 

De Europese Centrale Bank heeft vorige week ook nog eens besloten om de rente nog verder te verlagen. Dit verslechtert uiteraard de financiële situatie van pensioenfondsen nog meer.

 

Het pensioenfonds ABP had al eerder aangegeven dat de kritische grens van 90% ‘gevaarlijk dichtbij kwam’. Eind februari is het fonds onder deze norm terechtgekomen met een dekkingsgraad van 88,2%. Metaalfondsen PME en PMT kwamen uit op respectievelijk 89,2% en 89,6%.

Over Kim Brands-Rijlaarsdam

ing. Kim Brands-Rijlaarsdam Bec MPLA heeft bedrijfseconomie gestudeerd en is sinds 2007 werkzaam als pensioenspecialist. Bij Akkermans & Partners heeft zij haar Master in Pensions and Life Assurance behaald. Haar dagelijkse werk bestaat met name uit het adviseren van werkgevers op fiscaal, civiel-juridisch en verzekeringstechnisch gebied. Daarnaast schrijft zij artikelen voor Onderneming+Pensioen, OndernemingsRaad+Pensioen en Human Resource+Pensioen.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Kim Brands-Rijlaarsdam

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.