Professionals

DNB: pensioenstelsel gebaat bij verandering

DNB heeft in een persbericht aangegeven dat het huidige pensioenstelsel gebaat is bij grote veranderingen.
De verwachtingen van deelnemers zijn niet waargemaakt. Ouderen worden onvoldoende beschermd tegen kortingen, terwijl voor jongeren soms te weinig risico wordt genomen. Daarnaast is er sprake van een ondoorzichtige herverdeling tussen generaties. Dit is volgens DNB het gevolg van de doorsneesystematiek en de weinig doorzichtige verdeelregels van het huidige stelsel. De verzwakte financiële positie van pensioenfondsen illustreert volgens de toezichthouder de noodzaak om afscheid te nemen van de huidige uitkeringsovereenkomst.

Een persoonlijk pensioenvermogen en een leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid zijn volgens DNB noodzakelijke elementen om te komen tot een duurzaam pensioenstelsel. Dit voorkomt discussie tussen generaties en vermijdt het doorschuiven van tekorten naar toekomstige generaties. Het verkleint bovendien de kans op kortingen voor ouderen en geeft jongeren uitzicht op een hoger verwacht pensioen.

Over Boudewijn Broers

mr. Boudewijn Broers CPL is (fiscaal)jurist en werkzaam voor APG te Amsterdam. In die rol adviseert hij pensioenfondsbesturen over het te voeren beleid en (fiscaal)juridische vraagstukken. Hij is vaste redacteur van het vakblad “PensioenAlert” en het boek “Pensioen en de belangrijkste toekomstvoorzieningen”. Daarnaast is hij mede-auteur van de “Toolkit Pensioenfondsen” en is hij jaarlijks gastspreker op de Universiteit Maastricht. Hij is lid van de Vereniging van Pensioenjuristen en de Vereniging van Pensioenrecht.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Boudewijn Broers

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.