Ondernemers

Pensioen in eigen beheer, vergroot uw fiscale voordeel

Als u pensioen opbouwt in eigen beheer, dient jaarlijks te worden berekend hoe groot de voorziening is die op de balans kan worden opgenomen. Veel eigen beheer berekeningen worden gemaakt op basis van de zogenaamde koopsommethode. Dit kan echter anders en vaak aantrekkelijker.

De koopsommethode is een door de belastingdienst geaccepteerde rekenmethodiek. Door het gebruik van deze methode maakt u echter niet volledig gebruik van de fiscale mogelijkheden. De belastingdienst is namelijk ook akkoord met een andere methode van rekenen, de premie/koopsommethode. Dit is een andere manier van rekenen, waarbij het fiscale voordeel groter is. Wij adviseren u te laten onderzoeken of deze methode ook voor u kan worden gebruikt.

Lees ook:
De premie/koopsommethode in de praktijk
DGA’s betalen teveel belasting
DGA’s betalen teveel belasting – naschrift

Over Jan van Harten

Jan van Harten is Master of Arts in Pensions and Life Assurance en is sinds 1995 werkzaam als pensioenspecialist. Zijn specialisatie bestaat met name uit het adviseren, ondersteunen en begeleiden van werkgevers en ondernemingsraden op fiscaal, civiel-juridisch en verzekeringstechnisch gebied. Hij is als docent verbonden aan Oysterwyck Hogeschool en een veel gevraagde spreker voor seminars van onder andere de SRA en het RB. Met grote regelmaat worden er artikelen van zijn hand gepubliceerd in PensioenAlert, Onderneming+Pensioen, OndernemingsRaad+Pensioen en Human Resource+Pensioen. Daarnaast is hij initiatiefnemer, eindredacteur en vaste blogger van www.pensioenweblog.nl.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Jan van Harten

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.