Pensioen

Pensioen is sparen voor later. Hoe meer je spaart, hoe meer pensioen je straks hebt. Deze eenvoudige basisregel wordt in de praktijk nog al eens vertroebeld door een oerwoud aan regels, pensioensystemen, verschillende producten, kostenstructuren, risico’s en beleggingsconstructies. Nationaal Pensioenweblog streeft er naar om duidelijkheid te creëren in pensioenland.

Het ‘pensioengebouw’ in Nederland  is gebaseerd op het drie pijler systeem. De eerste pijler is de sociale zekerheid, de voorzieningen vanuit de overheid. De tweede pijler zijn de voorzieningen in het kader van een werkgever/ werknemer relatie, het pensioen. De derde pijler bestaat uit privé voorzieningen, zoals lijfrente, sparen en beleggen.

Binnen het drie pijlersysteem is ook nog een andere verticale driedeling van belang. Dat zijn de drie risico’s die zich voor kunnen doen in het kader van pensioen en van essentieel belang zijn bij het maken van een pensioenplanning. Dat is het risico van ouderdom, het risico van overlijden en het risico van arbeidsongeschiktheid.

Nationaal Pensioenweblog is een onafhankelijk blog over pensioen. Het gaat over het pensioen dat een werkgever aan werknemers toezegt, de tweede pijler, en ook over alles wat verder nog te maken heeft met pensioen, oudedagsvoorziening, overlijden en arbeidsongeschiktheid. Pensioennieuws, onderwerpen uit de praktijk, uitleg van begrippen en onderwerpen, onderzoeksrapporten en jurisprudentie.

Volg Nationaal Pensioenweblog ook op twitter en blijf op de hoogte van het actuele nieuws en de nieuwste artikelen.