Professionals

AFM: Neem drempels weg…

Uit het AFM-onderzoek ‘Neem drempels weg opdat Nederlanders in actie komen voor hun pensioen’ blijkt dat een derde van de Nederlanders minder pensioen gaat ontvangen dan hun beoogde bestedingsruimte. Door psychologische drempels en complexiteit van de materie komen veel mensen niet in actie om hier iets aan te doen. Ook het gebrek aan overzicht van mogelijke oplossingen speelt een rol.

Dit is uiteraard een open deur, hoezeer ook goed om het wederom te onderzoeken. De reden  dat Nederlanders niet in actie  komen is evident.

Pensioen wordt en blijft gecommuniceerd in ‘vakjargon’. Daarnaast is het complex, met name gezien alle overgangsregimes. Alleen al dé AOW-leeftijd is onduidelijk, nu deze niet meer standaard 65 jaar is, maar individueel oploopt naar 67 jaar en daarna nog verder. Of het nu precies 68,5 wordt voor mij of 68 of 69 is nu nog niet bekend.

Laat staan het verschil tussen AOW- en (werkgevers)pensioendatum.

Verder kan ik geen keuzes maken in de meeste gevallen. Niet qua soort regeling, meer of minder (risicovol) beleggen, niet qua uitvoerder en vaak niet binnen de regeling. Zelfs niet op pensioendatum ben ik afhankelijk van de regeling en uitvoerder voor míjn keuzes.

Verder ook niet qua alternatieve aanwendbaarheid, van aankoop/aflossen hypotheek eigen woning, als deels lumpsum tot gebruik voor studieverlof en/of omscholing.

Vinden we het dan raar dat Nederlanders pas noodgedwongen geinteresseerd raken als het te laat is? Hoe dat beter kan heb ik al eens in een 3-tal artikelen beschreven over ‘Pensioenmotivatie’.

Er moet dus handelingsperpectief worden geboden. Zolang dat niet gebeurd, in combinatie met duidelijke eigendomsrechten en meer eenvoud – pensioen blijft een ‘zak met geld’ – zal het nog heel lang duren voor dat ‘het kwartje kán vallen’. Dat ligt echter niet aan de Nederlanders.

 

Over Theo Gommer

Mr J. Theo Gommer MPLA (1966) is managing partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten, manager van de Visitatie Commissie Pensioenfondsen (www.visitatiecommissie.nl) en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als inleider/docent en vaste columnist voor De Telegraaf (www.overgeld.nl). Tot slot is hij hoofdredacteur van het vakblad PensioenAlert.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Theo Gommer

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.