Professionals

Belastingrente over revisierente bij afkoop lijfrente

Op 20 september 2016 heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant zich uitgelaten over het berekenen van belastingrente over revisierente bij afkoop van een nieuw regime lijfrente (kenmerk 16/1331).

De inspecteur heeft vanwege de afkoop van een in 1997 afgesloten lijfrente (Brede Herwaarderingsregime) bij beschikking revisierente in rekening gebracht. De belastinginspecteur heeft over de in rekening gebrachte revisierente bovendien belastingrente in rekening gebracht.

In geschil is onder meer of de inspecteur de revisierente en de belastingrente terecht en tot de juiste bedragen in rekening heeft gebracht.

Naar het oordeel van de rechtbank biedt artikel 30i Algemene wet inzake rijksbelastingen een wettelijke grondslag voor het in rekening brengen van belastingrente over revisierente. De revisierente en belastingrente zijn correct berekend.

De uitspraak is op 18 oktober 2016 gepubliceerd.

Over Erik van Toledo

Erik van Toledo is werkzaam als fiscaal-technisch medewerker bij de Belastingdienst, regio Amsterdam. Zijn specialismen zijn lijfrenteproducten, kapitaalverzekeringen en bancaire spaarvarianten, en ontslag-/loonstamrechten. Tevens participeert hij in de landelijke Kennisgroep Verzekeringsproducten en Assurantiebelasting (niet-winst) van de Belastingdienst. Sinds 2002 is hij eigenaar en beheerder van de Fiscale site Levensverzekeringen, een digitaal platform voor diverse aspecten van de problematiek rondom levensverzekeringen. Daarnaast doceert Erik onder meer bij de Belastingdienst, voor de PAOB en Licent Academy en schrijft hij regelmatig vakbijdragen voor diverse vakbladen, fiscale uitgevers in Nederland en deze pensioenweblog.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Erik van Toledo

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.