Professionals

De Belastingdienst meldt het volgende op haar website

‘Voor ruim 2 miljoen werknemers geven werkgevers de loongegevens al vóór het einde van het aangiftetijdvak correct door aan de Belastingdienst. Daar hebben ook WW-gerechtigden voordeel van. Officieel moet u binnen 31 dagen na afloop van het aangiftetijdvak aangifte loonheffingen doen, maar UWV en de Belastingdienst hopen dat nog veel meer werkgevers hun maandelijkse aangifte loonheffingen sneller doen. Liefst gelijk met, of kort na, het verzenden van de loonstrook. De loongegevens komen terecht in de zogenoemde polisadministratie. Veel (overheids)organisaties, zoals gemeenten en de SVB, gebruiken deze gegevens. UWV bijvoorbeeld, baseert er onder meer de hoogte van de uitkering van WW-gerechtigden op. Sinds de Wet werk en zekerheid van kracht is, verrekent UWV de inkomsten van de klant gelijktijdig met hun uitkeringen. Hoe eerder de gegevens bekend zijn, des te kleiner is de kans op verrekening achteraf voor de WW-gerechtigde. Daarom verzoeken UWV en de Belastingdienst alle werkgevers om zo snel mogelijk de aangifte loonheffingen in te dienen. Liefst gelijk met, of kort na, het versturen van het loonstrookje naar de werknemer.’

De werkgever heeft momenteel een maand de tijd na einde loontijdvak om de aangifte loonheffingen in te dienen. Eerdere plannen geven aan dat in de toekomst i.p.v. een maand een termijn van 2 weken zal gelden. Niet bekend is wanneer dit ingaat.

Ellen van Waaijen

Over Ellen van Waaijen

Mr. Ellen van Waaijen is gespecialiseerd in Loonheffingen. Adviseert werkgevers en werknemers, alsmede accountants- belastingadvies- en advocatenkantoren, bij het ontwerpen van (flexibele) arbeidsvoorwaarden, begeleidt looncontroles en voert onderhandelingen met Belastingdienst en UWV, voert procedures etc. Zij doceert, geeft in-company trainingen en publiceert regelmatig in diverse media: dagbladen, (vak)tijdschriften, boeken, radio en op Internet. Verder was zij Raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam en tax partner bij enkele gerenommeerde kantoren (PWC, Loyens & Loeff, E&Y en Mercer).

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Ellen van Waaijen

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.