Professionals

Europese pensioenrichtlijn afgezwakt

De drie Europese instanties – Parlement, Raad en Commissie – hebben een akkoord bereikt over een (aangepaste) Europese Richtlijn. De Nederlandse inbreng is zodanig geweest dat het concept behoorlijk is afgezwakt.

Zo komen er geen gelijke kapitaaleisen tussen verzekeraars en pensioenfondsen en blijft de huidige systematiek in stand. Dat betekent dat de solvabiliteitseisen bij verzekeraars aanzienlijk hoger zijn dan bij pensioenfondsen. Vanuit de systematiek dat een pensioenfondsen kan korten en een verzekeraar niet te verklaren, maar vanuit zekerheid voor de deelnemer niet.

Ook blijft DNB leading als het gaat om toezicht, ook vanuit sociaal- en arbeidsrechtelijke invalshoek, onder andere ook de Pensioenwet, op een pensioenfonds in het buitenland. Wel zijn de ‘dekkingseisen’ van het land waar het pensioenfonds gevestigd is bepalend. DNB kan zelfs een collectieve waardeoverdracht tegenhouden als het belang van alle deelnemers niet voldoende gewaarborgd is. Eiopa – de Europese toezichthouder – kan daarbij hooguit bemiddelen, maar DNB blijft bepalend.

Verder komen er geen verdere detaileisen als het gaat om het Personal Benefit Statement (ons UPO). Wel moet in het PBS ook info over een ‘slecht weer scenario’, kosten en de dekkingsgraad worden opgenomen. Nu is dat bij ons te vinden in o.a. Pensioen123 en/of www.mijnpensioenoverzicht.nl. Ook moeten kortingen langer van te voren worden aangekondigd, niet 1 maar 3 maanden.

Al met al heeft Nederland bereikt wat ze wilde. Of dat een goed resultaat is, is een andere vraag. Een meer geintegreerd Europees pensioenstelsel zal toch de toekomst zijn.

Over Theo Gommer

Mr J. Theo Gommer MPLA (1966) is managing partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten, manager van de Visitatie Commissie Pensioenfondsen (www.visitatiecommissie.nl) en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als inleider/docent en vaste columnist voor De Telegraaf (www.overgeld.nl). Tot slot is hij hoofdredacteur van het vakblad PensioenAlert.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Theo Gommer

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.