Professionals

Intergenerationele risicodeling levert niets op

Intergenerationele  risicodeling levert niets op, dat is de conclusie van Netspar-onderzoekers in hun rapport: Intergenerationele  risicodeling in collectieve en individuele pensioencontracten.

De onderzoekers hebben meer realistisch dan in het verleden ook gekeken naar het feit dat er meestal geen sprake is van een volledig pensioen (qua diensttijd, opbouwpercentage etc.). Daardoor valt het welvaartsvoordeel aanzienlijk lager uit. Daar waar vroeger percentage van 5 tot 20% werden gerapporteerd, komen zij niet verder dan een schamele 0,2%. Verwaarloosbaar derhalve.

Het voordeel van (inter)generationele collectieve risicodeling ten opzichte van individuele contracten zit voorts volledig in het feit dat op basis van de huidige wetgeving op pensioendatum een annuïteit móet worden aangekocht. Als er ook ‘doorbelegd’ kan worden na pensioendatum, en de diverse wetsvoorstellen daarvoor zijn in de maak, dan is dat voordeel ook weg.

Commentaar

De conclusie kan dus zijn dat collectief beleggen alleen een voordeel met zich meebrengt vanuit kostenoogpunt. Maar dat heeft niets te maken intergenerationeel voordeel. Dat ingeval van intergenerationeel beleggen sommigen een minder groot nadeel hebben is een feit, maar dat levert dan wel een minder groot – individueel – voordeel voor andere op. Dat is wel solidair, maar levert dus geen totaal welvaartsvoordeel op.

Hiermee is weer een drempel weggenomen om in het nieuwe pensioenstelsel over te stappen naar individueel pensioensparen.

Over Theo Gommer

Mr J. Theo Gommer MPLA (1966) is managing partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten, manager van de Visitatie Commissie Pensioenfondsen (www.visitatiecommissie.nl) en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als inleider/docent en vaste columnist voor De Telegraaf (www.overgeld.nl). Tot slot is hij hoofdredacteur van het vakblad PensioenAlert.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Theo Gommer

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.