Ondernemers Professionals

Nieuw besluit beschikbare premieregelingen

Dit besluit is een actualisering van de eerder besluiten inzake ‘standaard’ beschikbare premieregelingen. De staffels zijn netto-staffels en er zijn ook staffels voor het netto-pensioen voor boven een pensioengevend salaris van € 103.317,-.

De belangrijkste wijziging is dat ook PPI’s een staffel mogen aanbieden gebaseerd op 3% (en/of lager). De event-toetsen die hier dan nodig zijn, zijn meer algemeen omschreven. Als blijkt dat er alsdan teveel premie is betaald c.q. (beleggingskapitaal) aanwezig is, mag het meerdere ook aan de werkgever toekomen (in plaats van alleen aan de verzekeraar).

Hoezeer het ook goed is dat PPI’s alle staffels mogen aanbieden en dat een overschot uiteraard ook aan de werkgever moet kunnen toekomen, blijft het besluit te ingewikkeld en te detaillistisch. Een beschikbare premieregeling is juist bedoeld voor eenvoud. Nu bijvoorbeeld de 100%-grens niet meer geldt, moeten we gewoon terug naar 1 staffel o.b.v. de actuele marktrente. Deze geldt dan voor 5 jaar, daarna wordt deze herzien. Als je dan als werkgever ‘op de grens’ zit, weet je dat je na 5 jaar naar een lagere beschikbare premie moete, dat is inherent aan de keus. Waarom werkgevers b.v. willen werken met een lagere AOW-franchise (en dus lager opbouwpercentage en dus lagere beschikbare premie) blijft de vraag. Daarnaast is een beschikbare premieregeling juist níet bedoeld om ‘middelloon’ na te doen. De event-toets kan dan ook eenvoudigweg weg.

 

 

Over Theo Gommer

Mr J. Theo Gommer MPLA (1966) is managing partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten, manager van de Visitatie Commissie Pensioenfondsen (www.visitatiecommissie.nl) en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als inleider/docent en vaste columnist voor De Telegraaf (www.overgeld.nl). Tot slot is hij hoofdredacteur van het vakblad PensioenAlert.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Theo Gommer

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.