Ondernemers Professionals

Pensioenaftopping deeltijdwerkers

Staatssecretaris heeft in een uitvoerige en complexe brief gereageerd op vragen van de Eerste Kamer inzake pensioenaftopping deeltijdwerkers. Zijn conclusie is dat de wet is zoals die is, en dat er geen redenen zijn om die aan te passen.

Sinds 2015 mag over een maximaal pensioengevend salaris van € 100.000 (2016: € 101.519) pensioen worden opgebouwd. Het salaris van een deeltijdwerker wordt hierbij omgerekend naar een fulltime salaris. Dat is dan bepalend voor de maximale opbouw. Stel iemand verdiend in 50% € 60.000. Een full time salaris zou dan € 120.000 zijn, boven de grens. Dat betekent dat slecht over 101.519/120.000 x 60.000 = 50.759,50 pensioen kan worden opgebouwd (wel weer met een parttime franchise uiteraard).

Hierbij wordt er dus feitelijk vanuit gegaan, dat iemand meerdere parttime banen heeft en zodoende boven de maximale grens uitkomt.

Het kan dan ook zijn dat iemand meer dan voltijds werkt en zodoende toch over een hoger salaris dan € 101.519 pensioen opbouwt.

Wiebes stelt dat het praktisch niet te doen is om wetgeving zodanig vorm te geven dat het ook controleerbaar is voor de  Belastingdienst, omdat een pensioentoezegging ‘per dienstbetrekking’ plaatsvindt en niet over het totale arbeidsinkomen van een werknemer. Hij laat het dus zoals het is.

Op zich prima. De kans dat iemand daadwerkelijk meer dan een fulltime baan heeft – dus echt bijvoorbeeld 2 x 3 dagen – acht ik niet groot. En als iemand parttime werkt wordt hij/zij gelijk behandeld als een fulltimer.

 

 

Over Theo Gommer

Mr J. Theo Gommer MPLA (1966) is managing partner bij Akkermans & Partners Legal & Advice te Tilburg, waar hij tevens directeur van het Wetenschappelijk Bureau is. Daarnaast is hij advocaat bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten, manager van de Visitatie Commissie Pensioenfondsen (www.visitatiecommissie.nl) en voorzitter van de Nederlandse Orde van PensioenDeskundigen. Verder is hij actief als inleider/docent en vaste columnist voor De Telegraaf (www.overgeld.nl). Tot slot is hij hoofdredacteur van het vakblad PensioenAlert.

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Theo Gommer

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.