Professionals

‘Werkgever: maak pensioen vast onderdeel van het jaarlijkse evaluatiegesprek’

Om het pensioenbewustzijn onder werknemers te vergroten, pleit ik ervoor dat werkgevers het pensioen een vast onderdeel laten worden van het evaluatiegesprek. Werkgevers zijn zich nog voldoende bewust van hun zorgplicht en de mogelijkheden op het gebied van pensioencommunicatie.

Ik verwacht dat binnen tien jaar de eerste werkgevers in Nederland aansprakelijkheidsprocedures kunnen verwachten. En wel van hun eigen werknemers, wegens een tegenvallend pensioen. Het uitzicht op pensioen van de werknemer verandert regelmatig. Onder meer door wijzigingen in wetgeving, pensioenleeftijd, veranderende pensioenregelingen en toenemende werknemersrisico’s. Als werkgever moet je je werknemers informeren en wijzen op veranderingen, risico’s en gevolgen van bepaalde keuzes. Want pensioen is een arbeidsvoorwaarde die verplichtingen schept.

Gebrekkige communicatie
In veel gevallen communiceert de pensioenuitvoerder jaarlijks via een UPO of pensioen123 en worden wijzigingen schriftelijk doorgegeven. In de praktijk blijkt dat veel werknemers deze informatie nauwelijks tot zich nemen. Die verdwijnt meestal in een archiefmap in de kast en er wordt vervolgens nooit meer naar omgekeken. Veel werknemers zien pas in de loop of aan het einde van hun carrière wat dit betekent voor hun uiteindelijke inkomen als zij met pensioen gaan.

Voorkom verrassingen
En dan kunnen werknemers voor verrassingen komen te staan. Als zij met een tegenvallend pensioen worden geconfronteerd, is de kans groot dat ze op zoek gaan naar een schuldige. Het ligt voor de hand dat ze dan uitkomen bij jou als werkgever, en je aansprakelijk stellen. Wil je als werkgever aansprakelijkheidsprocedures voorkomen, dan dien je je te wapenen en je werknemer structureel te informeren.

Creëer pensioenbewustzijn
Een oplossing is dat je als werkgever tijdens de jaarlijkse evaluatiegesprekken het pensioen bespreekt. Dit past in de trend om naast functioneren, persoonlijke ontwikkeling en opleiding, ook zaken als fysieke en mentale fitheid en duurzame inzetbaarheid te bespreken. Als werkgever stimuleer je zo het pensioenbewustzijn en kan je vragen over de regeling of te maken keuzes beantwoorden. Een Pensioen Check die veel uitvoerders inmiddels aanbieden, optioneel met een adviesgesprek, kan daarbij helpen. Daarmee komt een werknemer in elk geval niet voor verassingen te staan. En jij als werkgever op den duur ook niet.

Over Fleur Rieter

Fleur Rieter (1969) is directeur Pensioenen bij a.s.r. Ze is econometrist en actuaris en heeft ruim 20 jaar ervaring in de financiële sector. Zij is sinds 2011 werkzaam bij a.s.r./De Amersfoortse en daar begonnen als Chief Financial and Risk Officer en lid van het managementteam AOV/Ziektekosten. Voordat de geboren Venlose overstapte naar a.s.r., werkte ze acht jaar als financieel en operationeel directeur bij Legal & General NL, was zij vijf jaar manager bij accountant PwC en ruim 2,5 jaar als actuaris bij Zwitserleven. Fleur was tevens jarenlang bestuurslid van het Actuarieel Genootschap en het Actuarieel Instituut. Daarnaast zet zij zich actief in voor micropensioenen en het inrichten van kennisuitwisseling tussen de Nederlandse pensioensector en ontwikkelingslanden, als lid van het Bestuur Stichting Duurzame Micropensioenen Ontwikkelingslanden. Haar achtergrond als econometrist en actuaris helpt haar om de keten in pensioenland in één keer te overzien. Wat betekent het als iemand over x jaar met pensioen gaat? Wat zijn de opgebouwde zekerheden en wat zijn de onzekerheden? Om dat vervolgens dan zo helder mogelijk uit te leggen aan klanten. ‘Het helpt dat je als actuaris de inhoud snapt.’

Bekijk alle artikelen op pensioenweblog van Fleur Rieter

Reageer op dit bericht

Uw e-mail adres wordt niet op de site getoond.